Berichten geschreven door Anja Haga

  1. 23-09-12_Haga_portrait_STR_6-2_bewerkt_V2.jpg
    23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
    Door Anja Haga op 6 mei 2024

    De extreme flanken bedreigen onze vrijheid in Europa

    De extreme flanken in Europa roepen serieuze zorgen op over het behoud van vrijheid, democratie en mensenrechten binnen de Europese Unie. Als ChristenUnie zijn we vastbesloten om op te komen voor deze fundamentele waarden en om ons te verzetten tegen elke vorm van extremisme die deze principes bedreigt.

    Lees verder
  2. roman-wimmers-pIzasX6MfO8-unsplash.jpg
    23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
    Door Anja Haga op 25 april 2024

    De onkostenvergoeding voor Europarlementariërs kunnen ze wat mij betreft halveren

    Het Europees Parlement neemt op donderdag 25 april haar begroting voor het volgende jaar aan. Ik stem tegen. Wat mij betreft kunnen ze die onkostenvergoeding halveren. Op dit moment krijgt elke Europarlementariër bovenop hun prima salaris ook een onkostenvergoeding van 4500 euro. Dat kan omlaag. Daarnaast lijkt het me goed dat alle Europarlementariërs verantwoorden waar dit publiek geld aan uitgegeven wordt, zoals menig Europarlementariër en de ChristenUnie al jaren doen. Helaas is in deze begroting de hoogte van de onkostenvergoeding niet naar beneden bijgesteld en is ook niet geregeld dat elke parlementariër verantwoording moet afleggen over diens uitgaven uit de onkostenvergoeding.

    Lees verder
  3. quang-tri-nguyen-T-iifFLk3KU-unsplash.jpg
    23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
    Door Anja Haga op 25 april 2024

    Brussel licht burgers slecht in over wetgeving gezondheidsgegevens

    Het Europees Parlement maakt veel te weinig werk van voorlichting over de op 24 april aangenomen wetgeving aangaande de European Health Data Space. Burgers zijn hier niet goed van op de hoogte. Het Europees Parlement is akkoord gegaan met een Europese dataruimte voor gezondheidsgegevens waar iedere EU-burger automatisch aan wordt toegevoegd. Alleen als je bezwaar maakt, kan je dit voorkomen, maar dit is tot nu toe ontzettend slecht gecommuniceerd. Brussel gaat hiermee wat mij betreft uit de bocht.

    Lees verder
  4. asielmigratie.png
    23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
    Door Anja Haga op 9 april 2024

    Waarom ik voor het asiel- en migratiepact stem

    Het asiel- en migratiepact gaat, na jaren debat en onderhandelingen, de eindfase in. Deze woensdag stemt het Europees Parlement over het eindakkoord. Het is belangrijk dat de verschillende wetten in dit akkoord worden aangenomen, zodat zowel mensen die wél een (tijdelijke) toekomst hebben in de EU, als mensen die hier niet kunnen blijven, snel weten waar ze aan toe zijn. Dat lukt alleen met Europese samenwerking en solidariteit. Het voorstel dat nu  voorligt is niet het beste resultaat, maar wel het beste compromis mogelijk.

    Lees verder
  5. 192468270_2682491768562409_6186333643078051462_n.jpg
    23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
    Door Anja Haga op 9 april 2024

    Gemeente Nissewaard misbruikt EU-regels ten koste van visboer

    Onder het mom van Europese regels laat de gemeente Nissewaard een visboer elke dag onterecht zijn viskraam op- en afbreken, zodat hij geen tijd meer heeft om zijn dochtertje op bed te leggen. Ik stelde vragen aan de Europese Commissie en kreeg onlangs officieel antwoord waaruit blijkt dat de gemeente het bij het verkeerde eind heeft. De gemeente interpreteert de regels niet alleen verkeerd maar gaat zelfs rechtstreeks tegen de bedoeling van de Dienstenrichtlijn in. Het is onrechtvaardig dat een hardwerkende visboer zo de dupe wordt van een gemeente die zich met eigen onnodige regelgeving verschuilt achter EU-regels. De gemeente wast haar handen in onschuld en voedt ook nog eens wantrouwen naar de Europese Unie.

    Lees verder
  6. forbcon2.jpg
    23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
    Door Anja Haga op 3 april 2024

    Religieuze intolerantie is een probleem binnen en buiten de EU

    ‘We moeten de vrijheid om te geloven niet als luxe beschouwen waar we wel of niet voor kunnen kiezen,’ zei de speciaal EU-gezant godsdienstvrijheid op de conferentie over godsdienstvrijheid in het Europees Parlement, dat ik 3 april organiseerde. Godsdienstvrijheid zou een no-brainer moeten zijn. In de EU delen we allemaal de waarde van mensenrechten, en godsdienstvrijheid is niet iets wat je daar los van kan zien, maar daar inherent onderdeel van is. Helaas zien we ook binnen de EU religieuze intolerantie, waardoor het bijvoorbeeld heel moeilijk was om de vacature voor speciaal EU-gezant voor godsdienstvrijheid ingevuld te krijgen.

    Lees verder

    Labels:

  7. antoine-giret-7_TSzqJms4w-unsplash.jpg
    23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
    Door Anja Haga op 13 maart 2024

    Eindelijk Europese regels om verspilling tegen te gaan

    Het Europees Parlement heeft ingestemd met een voorstel om fors minder voedsel en textiel te verspillen. Op deze biddag voor gewas en arbeid bidden we voor een goede oogst. Zuinig omgaan met ons eten en onze kleiding hoort daarbij. Ik ben dan ook erg blij met dit voorstel.

    Lees verder
  8. ben-white-ReEqHw2GyeI-unsplash.jpg
    23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
    Door Anja Haga op 8 maart 2024

    Bevorder geloofsvrijheid, bevorder vrouwenrechten

    Vrouwenrechten en geloofsvrijheid kun je niet los van elkaar zien. Dat was de conclusie van een bijeenkomst die ik maandag organiseerde in aanloop naar Internationale Vrouwendag. 

    Lees verder
  9. dan-nelson-ah-HeguOe9k-unsplash.jpg
    23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
    Door Anja Haga op 29 februari 2024

    Ongelukkig met akkoord Europese Digitale Identiteit

    Donderdag 29 februari ging het Europees Parlement akkoord met een uiteindelijke overeenkomst over de Europese Digitale Identiteit (eID), een Europese digitale plek om persoonlijke gegevens en documenten in op te slaan. De ChristenUnie is er niet blij mee. Wij zien niet in welk probleem dit oplost en zien er wel problemen door ontstaan.

    Lees verder
  10. markus-spiske-4yK8iDaWnm8-unsplash.jpg
    23-09-12_Haga_portrait_STR_3.jpg
    Door Anja Haga op 27 februari 2024

    Waarom ik vóór de Europese natuurherstelwet zal stemmen

    De natuurherstelwet gaat, na veel debat en onderhandelingen, de eindfase in. Dinsdag 27 februari stemt het Europees Parlement over het eindakkoord. Het is belangrijk dat de wet wordt aangenomen, zodat niet alleen de natuur versterkt wordt maar juist de landbouw zicht heeft op een duurzame toekomst. Voedselzekerheid hangt tenslotte af van sterke biodiversiteit.

    Lees verder